Startpagina familie Houben

Link naar de verschillende generaties van de familie Houben

Hieronder bevinden zich een aantal linken naar de verschillende generaties van de familie Houben. U komt dan op een tekstpagina waar achtereenvolgens de vader, het huwelijk, de kinderen worden beschreven.Tevens bevindt zich hierbij in de meeste gevallen een stukje geschiedenis dat de tijd beschrijft waarin het gezin leefde.
Maria Houben is heel lang mijn enige Oma geweest. Ze werd 95 jaar en stierf in 1986. Nieuwsgierig naar haar afkomst, heb ik een onderzoek gedaan naar haar voorouders. De familie Houben stamt uit Geleen. In de onderzochte periode is de schrijfwijze van de naam, in tegenstelling tot die van de familie Maes, altijd hetzelfde geweest nl. Houben.

Herkomst familie Houben:

De stamvader van de familie Houben is voorlopig Ruthgerus (Ruth) Houben geboren rond 1600 in Munstergeleen gehuwd met Maria (Meijken Mevis geboren in Geleen (zie generatie XI).

Oorsprong familienaam:

De achternaam Houben is zeer waarschijnlijk een patroniem (vadersnaam): Houben betekent dan  "zoon van Houb (Hubertus)". Volgens: Jos Crott, Jo Hoen, Familienamen in Limburg, is de  naam Hoeben, Houben, Hubben, Hupperts, Huiben, Hoebrichts, Hoeberechts, Hoeberichs ontleend aan Hubertus (Germaans Huibrechts). De Heilige Hubertus apostel der Ardennen, volgde zijn leermeester de H.Lambertus op als bisschop van Maastricht. Hij is de patroon van de jagers en schutters. Op St.Hubertusdag (3 nov.) wordt het Hubertusbrood gewijd en gegeten ter bescherming tegen hondsdolheid. De naamsvormen Hobiers en Hupperetz zijn afkomstig uit het Frans resp. Duits taalgebied

Probanten:

De stamboom is opgezet met als probanten Leslie en Angelique Maes, de dochters van Mia en Hennie Maes-Kerbusch.